donderdag 14 november 2013

PURE VERLEIDING - de pure chocolade van MODICA

CHOCOLADE.
Het woord alleen is al genoeg om sommigen van ons het water in de mond te laten open. Heerlijke pure chocolade, of een stevige melk chocolade reep ...  Waarschijnlijk schiet bij de gemiddelde chocolade liefhebber niet direct de plaatsnaam MODICA te binnen. En ook een ware chocolade addict zal deze Siciliaanse stad niet gauw in verband brengen met het bruine goud. Des te vreemder dat Modica nog steeds niet is uitgegroeid tot een bedevaartsoord voor de ware chocoladeliefhebber want dit is de place to be als je een de meest zuivere, pure chocolade sensatie wil meemaken:
XOCOÀTL.
In Modica wordt, als enige plaats ter wereld, chocolade nog geheel met de hand gemaakt, volgens de eeuwenoude receptuur van de Azteken.  Hoe dat zo, vraag je je misschien af? Wel, chocolade, of liever cacaobonen, was het eetbare goud dat de Spanjaarden in Midden-Amerika leerden kennen. Een zeer smakelijk goedje dat als  medicijn je bovendien van allerlei kwalen vrijwaarde en voorspoed bracht aan wie het geluk had een stukje chocolade te kunnen eten.

De Spanjaarden die eeuwenlang de scepter zwaaiden op het eiland Sicilië, introduceerden ook hier de cacaoboon die men tot chocolade verwerkte op de manier zoals men dat had geleerd van de Azteken. Als ware lekkerbekken, omarmden de Sicilianen deze nieuwe lekkernij en als spoedig kende elke stad zijn chocolademan of 'ciucculattaru'.  De Chocolademan die deur aan deur ging met zijn 'metate', een eenvoudige maalsteen waarmee de cacaobonen werden fijngemalen en ter plekke licht verwarmd en vermengd met wat suiker, tot zo'n 40 graden. Niet warmer, om te voorkomen dat de suiker zou smelten. Eenmaal vermengd werd het chocolademengsel hooguit op smaak gebracht met kaneel of vanille en vervolgens in een houten vorm gegoten om hierin uit te harden tot kleine, kostelijk smakende tabletjes. 'De koude methode' wordt deze eeuwenoude techniek ook wel genoemd - beduidend anders dan de latere en huidige chocolade technieken waar de gemalen cacaobonen veel verder worden verhit en er boter of andere vetten en melk aan het mengsel worden toegevoegd.

WAAROM
Een logische vraag in dit verhaal is waarom men juist in Modica deze ouderwetse methode 'a freddo' tot op de dag van vandaag hanteert. Niemand zal je hier een afdoend antwoord op kunnen geven, maar feit is wel dat Sicilianen in het algemeen hun recepten als heilig beschouwen. Een goed recept verander je niet, nooit!
 Deze onvoorwaardelijke trouw aan oude recepturen is ongetwijfeld een eerste voorwaarde om eeuwenlang deze chocolade bereidingswijze te blijven volgen. Maar er is waarschijnlijk een tweede, krachtiger reden: de smaak. Wie eenmaal van deze oer chocolade heeft geproefd weet waarom!

ZELF PROEVEN?
Smaakt deze blog letterlijk naar meer? Wil je deze chocolade zelf gemaakt zien worden, ruiken, proeven, op je tong laten smelten. Daar in Modica, waar de Xocoàtl nog wordt gemaakt? En wil je nog meer culinaire geheimen uit deze streek ontdekken? Stuur dan een mailtje naar ITALIA SU MISURA voor een trip op maat naar Modica op Sicilië.  info@su-misura.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten