maandag 4 november 2013

PONZA, een juweel van een eilandje op 2 uur gaans van Rome.

Nadat het eilandje Ponza al jarenlang in de bovenste regionen van het verlanglijstje  van te-bezoeken-eilanden had gestaan, was het afgelopen zomer 2013 eindelijk zo ver: na een boottocht van ruim 1,5 uur kwam Ponza in zicht: een grillige, langgerekte rotseiland met een mooie natuurlijke baai waar de ferry afmeerde.

Ponza is eigenlijk een goed bewaard geheim van de inwoners van Rome. Wanneer de stad begint te zinderen en de inwoners snakken naar een koele zeebries en fraaie baaitjes, ligt Ponza op de lippen bestorven.
Zo had ik gehoord - maar zou het echt zo zijn? Daags voor wij vertrokken uit Rome, hadden we een leuk gesprek met een ober op een terras dat ongeveer alsvolgt ging: Bleven we hier nog lang? Nee - we vertrokken naar de kust. Wisten we al waarheen? Hij had een goeie tip: PONZA!!! Gingen we daarheen?? Wat heerlijk, hij ook, misschien zouden we elkaar tegen komen ...

Intussen, na een week op Ponza te hebben vertoefd in een authentiek appartement, weg van de drukte van Ponza-stad, op loopafstand van een van de mooiste baaitjes van het eiland, kan ik niet anders dan beamen, Ponza is inderdaad een heerlijk eilandje. Een langgerekt eiland van ruim 7 km lang bij ongeveer 1,5 km breed. Met een aantal hoge bergtoppen en heel veel baaitjes. Een pittoresk havenstadje waar je allerlei barretjes en restaurantjes hebt en wat leuke winkeltjes. Klein, maar erg gemoedelijk. En verdere een aantal kleine dorpjes en gehuchtjes. En vooral heel veel rotsstrandjes en eigenlijk 1 groot zandstrand waar je per boot vanuit de haven naar toe kan of gewoon met het busje en een wandeling naar beneden. De bus is het meest logische vervoermiddel hier - de straatjes zijn immers smal,stijl en bochtig. Wil je je auto heel houden - dan is de bus of de taxi een duizend maal betere optie dan de auto mee te nemen naar dit mini-eiland.

TIP van ITALIA SU MISURA: huur een dag een gommone - een rubberen motorboot - en vaar rond het eiland. Ga voor anker in elk baaitje dat je tegenkomt en verken zo het eiland vanaf het water - een geweldige kennismaking!

Praktische gegevens:
Ponza ligt ca. 100 km ten zuiden van Rome, in de Middellandse Zee. Je vaart per voet ferry over vanuit Anzio of Formia. Overtocht duurt 1,5 a 2 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten