zaterdag 8 december 2012

Kunst onder de grond! Napels heeft het mooiste metrostation van Europa.

De laatste keer dat ik Napels bezocht, eind mei 2012, was ik al zeer nieuwsgierig. Op dat moment werd de laatste hand gelegd aan het nieuwe metrostation 'Toledo', dat zich op een kleine 50 meter bevond van het hotel waar we logeerden. Een opgebroken Via Toledo, afgezette zijstraten, snerpend lawaai van de steenzaag, straatwerkers die zelfs in het weekend doorwerkten - je kon letterlijk niet om de komst van het nieuwe metrostation heen. Jammer genoeg vond de openstelling pas plaats na mijn vertrek, ergens in juni en stopten de eerste treinen van lijn 1er uiteindelijk in september. Maar van meet af aan zong al rond dat dit een super station ging worden! Super wat? Super mooi, super gaaf, super architectuur en kunst onder de grond!
metrostation Toledo, Napels
Verantwoordelijke voor dit station is de Spaanse architect Óscar Tusquets, de kunstwerken (mozaieken en foto's) zijn van William Kentridge, Bob Wilson en Achille Cevoli.

Intussen, met de verkiezing op 30 november door de Daily Telegraph van Toledo tot het mooiste metrostation van heel Europa, is het een internationaal vaststaand feit: Napels heeft er weer een nieuwe parel bij. Weer, omdat al eerder, in maart 2011 het station Università werd geopend, een project van Karim Rashid en Alessandro Mendini. Ook een spetterend modern vormgegeven station vol kunst.


Of wat te denken van station Materdei, dat sinds 2003 in gebruik is, ook een ontwerp van Mendini, met kunst van o.a. Sandro Chia en Sol LeWitt.

Of Museo, vlakbij het Nationaal Archeologisch Museum, in gebruik sinds 1991 en een schepping van architecte Gae Aulenti.

Zo blijkt de lijst van 'kunsstations' en kunstwerken in Napels een indrukwekkende:  sinds in de jaren '90 'Le stazioni dell'Arte' geintroduceerd werd, een project om het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken en de gebruiker een kennismaking met hedendaagse kunst te verschaffen, zijn er meer dan 180 kunstwerken van ruim 90 nationale en internationale topkunstenaars in de Metropoletana van Napels te vinden. Je kan dan ook met recht spreken van een ondergronds museum, dat ván iedereen en vóór iedereen is.

Het Toledo station is nog niet het laatste in de rij.  Stazione Duomo, waarvan de opening voorzien is in 2015, belooft ook een spectaculaire te worden. Tot die tijd, hier een tweetal links:  een filmpje, gemaakt door Tusquets zelf, vlak voor de opening van station Toledo. En een link naar de Metropoletana van Napels, met een opsomming en foto's van alle kunststations.

Ten slotte, nog een foto van station Toledo. Of beter - pak het vliegtuig naar Napels en ga ondergronds!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten