woensdag 12 december 2012

Bramante en Brueghel.

Bramante en Brueghel, Rafael en Rome. Een onverwachte maar geslaagde combinatie.

Want wie deze winter of aankomende lente 2013 de fraaie tentoonstelling over het kunstenaarsgeslacht Brueghel in Rome wil bezoeken, krijgt er als extra cadeautje de locatie bij: de prachtige renaissance ruimtes van het Chiostro di Bramante. Een groot klooster dat onderdeel uitmaakt van het kerkcomplex rond de ernaast gelegen Santa Maria della Pace.


Na een grondige restauratie van het kloostercomplex dat in 1500 werd ontworpen door Donato Bramante, hebben de vroegere kloostercellen op de eerste verdieping, de kloosteromgang en de gemeenschappelijke kloostervertrekken op de begane grond een nieuwe, culturele bestemming gekregen. Behalve een schitterende tentoonstellingsruimte, is er een caffettaria/bistrot, een museumbookshop en een originele gadgetwinkel gecreëerd. Plus, als extra cadeautje, het privézaaltje op de eerste verdieping, dat middels een glazen wand uitzicht biedt op 'de Sibillen van Raffael'. Een prachtig fresco dat zich in een van de zijkapellen van de ernaast gelegen kerk, de Santa Maria della Pace, bevindt.


Een groot fresco van ruim 6 meter breed, geschilderd op het ronde vlak boven de triomfboog, de toegang tot de  tweede familiekapel van de Chigi's.  Intussen ook geheel gerestaureerd, zijn er 4 sibillen door Rafael geschilderd, vier jonge vrouwen met in het midden een veel gekopieerd engeltje.


Maar naast dit fresco van Rafael is er dus de Brueghel tentoonstelling waar 4 generaties Brueghel vertegenwoordigd zijn met winterlandschappen, genretaferelen waaronder de beroemde boerenscènes en bloemstillevens. Een rijke verzameling kunstwerken afkomstig uit Italiaanse privécollecties, het Kunsthistorisches Museum in Wenen en het Capodimonte in Napels en de Brera collectie in Milaan. Naast een aaneenschakeling van artistieke hoogtepunten vormt deze tentoonstelling een mooie afspiegeling van het wel en wee in de Vlaamse kunst van de Gouden, 16de eeuw.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten